Bultens daghem

Författare: Helena Arnell
1948-1970
Spara
”Mitt i Hallstahammar och vid den väg som de flesta Hallstahammarsbor måste gå för att komma till Bultfabriken ligger daghemmet, den anläggning som skapades för att ge husmödrar med inte alltför många barn möjlighet att ha förvärvsarbete, utan att ha bekymmer för barnen under dagarna. I september 1948 slog fröken Elsa Appelqvist upp portarna för att ta emot de första barnen.”

Så står det om Hallstahammars första daghem i en artikel i Bultbladet från 1951. I samma artikel står det om den misstro som till en början fanns kring att lämna sina barn till ett daghem. Det var inte många som utnyttjade chansen de första åren. Men därefter steg efterfrågan snabbt. I början av 1950-talet räckte platserna inte ens till och daghemmet fick utökas. När artikeln skrevs tog daghemmet emot mellan 55 och 60 barn. De yngsta var bara tre månader – detta var långt innan föräldraledighet med föräldrapenning fanns.

På daghemmet arbetade barnsköterskor som självklart bar sköterskeuniform. På babyavdelningen var det rutin att barnen fick byta från sina egna kläder till daghemmets egna kläder. Eftersom små barn smutsade ner sig så såg daghemmet till att mammorna inte skulle behöva tvätta kläder som smutsats under dagen. Utöver babyavdelningen fanns tre avdelningar där barnen fördelades efter ålder och utveckling. All mat lagades i eget kök och det fanns lekrum med dockvrå, lekkök och leksaker för både pojkar och flickor.

I en artikel i Bultbladet framgår varför kampen för daghem åt alla var så viktig. ”Det glädjande är emellertid att Daghemmet i flera fall är den verkliga räddaren för många ensamstående mödrar. De skulle annars få överväga att skaffa sina barn fosterhem eller låta dem tagas in på barnhem, om de inte hade möjlighet att placera dem på Daghemmet under arbetstiden och därutöver själv ta hand om dem."

Efter att den kommunala barnomsorgen byggdes ut i Hallstahammar övertogs Bultens daghem år 1970 av Hallstahammars köping. De drev det vidare under namnet Humlan. Än idag finns förskolan Humlan kvar i samma byggnad och på samma plats som 1948.