En skolpojkes dagbok

Studerande vid Westerås högre Elementar-Läroverk

Författare: Ann Österberg
1856-1862
Spara
I Västmanlands läns museums arkiv finns en liten inbunden skrivbok, cirka 8 x 10 cm, med bruntonat marmorerat pappomslag och skinnrygg. Boken innehåller hundratalet sidor varav drygt sextio är skrivna för hand. På främre pärmens insida står det med sirlig handstil ”Tillhör Carl Henr: Scherdin Studerande vid Westerås högre Elementar-Läroverk”.

Dagboken startar med orden ”Höstterminen 1856 har nu gått till ända – Thorsdagen den 9de october kom jag upp i 4de klassen. Det var ej en lätt sak – jag hade läst mycket och det var roligt att det lyckades mig.” Carl Henrik Scherdin var då 15 år gammal, han var född 1841 och son till en glasmästare i Västerås. Han skrevs in på läroverket 1850, nio år gammal och hade på sex år nått till 4:e klassen. Dagboken ger en liten inblick i hans liv. Han noterar uppgifter om skola och läxor om familjelivet och om fritidsaktiviteter tillsammans med kamraterna. Han kommenterar flickors närvaro och skriver vid några tillfällen på kod, det verkar handla om flickor som han är intresserad av. De sista sidorna han skriver handlar om en epidemi av ögoninflammation i skolan. Pojkarna får gå till doktorn och behandlas med lapisvatten.

”Somliga morgnar var rummet hos Doktorn så fullt med skolgossar att jag knappt fick rum dere – Det var en dag som omkring 70 blefvo sjuka…”

I arkivet finns även en liten hög med små papperslappar fyllda med diverse anteckningar han gjort. Där finns bland annat en lista över läxor att läsa över påsk, där finns en uträkning på vad han har i sin kassa 1856, en durskala, versrader, några brev och kvitton på inbetalda terminsavgifter till läroverket.

På dagbokens allra sista sida står skrivet: ”Att undertecknad innewarande winter wårdat Yngligen Carl Henrik Scherdin för Blodfaldigdom (oligamie) med benägenhet för svindlar (syncope) warder på begäran meddelat: Westerås d. 2 maj 1862 Fr. Claréus”.

Carl Henrik dog den 8 september samma år efter ”långvarig sjuklighet”.